Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Dünya çapında öneme sahip olan müze,restore edilmiÅŸ iki Osmanlı dönemi binasına kurulmuÅŸtur ve kentin,Kale’nin altındaki At pazarı semtinde yer alır.Müzede Anadolu’nun çeÅŸitli kültürlerinin eserleri sergilenir.Sergilenen ilgi çekici koleksiyonun kapsamı,Yontma taÅŸ çağı’ndan günümüze kadar kalmayı baÅŸarmış basit taÅŸ aletler ve Asur çivi yazısı tabletlerinden kusursuz güzellikteki Helen ve Roma heykellerine kadar uzanır.Sergiler kronolojik bir sırada düzenlenmiÅŸtir ve aralarında Çatalhöyük’den bir ana tanrıça heykelciÄŸi, Alacahöyük’teki kral mezarlarından Tunç Çağı hazineleri ve muhteÅŸem Hitit heykellerinin yanı sıra,taÅŸ rölyefler de bulunur.
Katlanan Masa
Gordiond’a Midasın tümülüsün de bu katlanır ahÅŸap masa İÖ. 8.yüzyıl sonlarındaki Frigya sanatının muhteÅŸem bir örneÄŸidir.
Urartu Aslan HeykelciÄŸi
Kayalıdere’de gün ışığına çıkartılan bu küçük bronz aslan,Urartu ustalarının yeteneklerini sergiler.
Müze Girişi
Ana koleksiyonlar 15.yüzyılda yapılmış olan Mahmut Paşa Bedesteninden sergilenmektedir.
PiÅŸmiÅŸ toprak Kap
Cilalı TaÅŸ Çağı piÅŸmiÅŸ topraktan çeÅŸitli eÅŸyalar yapmışlardır. Çatalhöyük’te bulunan bu küçük tencere ve ayağı bin yıla tarihlenmektedir.
Sfenks Kabartması
Bu iyi korunmuş Geç Hitit taş kabartması İÖ 9.yüzyıldan kalmadır ve Kargamışta bulunmaktadır.
Ana TeÅŸhir Salonu
Yalın bir yerleşim planı olan iç mekan,tarihi koleksiyonlar için kusursuz bir ortam sunar.
Altın Kase
Alacaböyük’te bulunan bu erken TunÃ
§ Çağı kasesi İÖ 3.binyılından kalmadır.Roma Başı
Klasik Helen ve Roma uygarlıklarının yayılmasıyla,bu mermer baş gibi daha gerçekçi sanat eserleri yaratılmaya başlanmıştır.