Bu yazımızda size deniz, kum ve güneş denildiğinde akıla ilk gelen yer olan Akdeniz’i tanıtacağız. İşte sizler için derlediğimiz Ankara gezi rehberimiz…
Türkiye Cumhuriyeti’nin modern başkenti Ankara Anadolu bozkırlarından geçen doğu-batı güzergahı üzerinde stratejik bir konuma sahiptir. Daha önce bir Hitit kentinin bulunduğu sanılan bölgede İÖ 1200 civarında Ankyra adlı bir Frig yerleşiminin bulunduğuna dair kanıtlar vardır. Lydialılar ile Persler’in işgaline de uğraya kent İÖ 24 yılında Roma İmparatorluğu’na katılmıştır. Kent 1073 yılında Selçuklulara geçmiş ve askeri ve ticari bir rol üstlenmiştir. Bu dönemde Angora keçilerinin yünü başlıca ihraç maddesiydi. Atatürk 1923 yılında Ankara’yı başkent olarak seçtiğinde araziler büyük değer kazanmış ve yapılaşma çevredeki tepelere kadar yayılmıştır.
ANKARAYI GEZİYORUZ
Metro sistemi devlet tiyatroları ve güzel müzelerin yanı sıra yeşil parklar ve Ulus/Kale çevresinde yerel ürünlerin satıldığı çarşı ve pazarlar bir Ankara gezisini hoş bir zamana dönüştürür. Otobüs ve minibüslerle kentin her yerine ulaşılabilir.
ROMA HAMAMI
Bu 3.yüzyıl Roma hamamından günümüze çok az kalıntı ulaşabilmiştir. Frigidarium tepidarium ve caldarium gibi özellikleriyle bu tipik Roma hamamı Helen şifa tanrısı Asklepios’a adanmıştır.
ROMA VE AUGUSTUS TAPINAĞI
Bu tapınak Galatla kralı Pylamenes tarafından büyük Roma imparatoru Augustus’un kenti ziyaretinin onuruna İÖ 20 yılında yaptırılmıştır. Dış duvarlardaki yazılar Augustus’un başarılarının günümüze kadar gelebilen az sayıdaki kanıtlarından biridir. Tapınak İS 4.yüzyılda bir Bizans kilisesine dönüştürülmüştür. Tapınağın bitişiğinde Bayram tarikatının kurucu Hacı Bayram Camisi ve Türbesi yer alır.Özellikle de zarif Selçuklu üslubundaki ahşap iç mekan görülmeye değer Camide 17.yüzyılda Mimar Sinan tarafından onarım yaptırılmıştır.Yakında İS 362 yılından kalma 15m yüksekliğindeki tarihli Julianus Sütunu bulunur. Sütun Roma imparatorunun kenti ziyareti nedeniyle dikilmiştir.
CUMHURİYET MÜZESİ
Müzede yer verilen sergiler Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1923 yılından bu yana gösterdiği ilerleme ve başarılara ilişkin ayrıntılarla görülmeye değer. Koleksiyon parçaları etiketlerle açıklanmıştır.
ÇARŞI VE PAZARLAR
En ilgi çekici ve “otantik” çarşılar, Ulus/Kale çevresinde yer alır.En cazip sokaklar,Salman Sokak,Konya Sokak ve Çıkrıkçılar Yokuşu’dur. Turistlere de hitap eden pazarlarda takı halı şifalı otlar baharatlar demir ve bakır eşyaların yanı sıra Çeşitli dokumalar da satılır. Salman Sokak’taki Bakırcılar Çarşısı2na uğramadan geçmeyin
Kentin pek çok semtinde en az haftada bir kez semt pazarı ve meyve-sebze pazarları kurulur. Cumartesi günleri Ulus’taki Konya Sokak’ta kurulan Pazar en renkli pazarlardan biridir.
ETNOGRAFYA MÜZESİ
Beyaz mermerden bir köşkte kurulmuş olan müze Osmanlı tarzı etkileyici bir dekorasyona ve Selçuklular’dan itibaren çeşitli dönemlerden halı ve ahşap cami süslemelerine sahiptir. Müzede uzun bir dönemi kapsayan büyüleyici bir Türk kıyafetleri ve el sanatları koleksiyonu da sergilenir.
[…] Anadolu Medeniyetleri Müzesi […]