Bu yazımızda size deniz, kum ve güneş denildiğinde akıla ilk gelen yer olan Akdeniz’i tanıtacağız. İşte sizler için derlediğimiz Doğu Anadolu  gezi rehberimiz…

Doğu Anadolu’nun yüksek yaylalarına 5.165 metre yüksekliğinde sönmüş bir yanardağ olan Ağrı dağı hakimdir. Van gönlün sularına çevresindeki dağların yüksek zirveleri yansır. Dağların arasında yer alan göl kapalı bir havzadır. Güneyde Toros dağlarının uzantıları birden bire alçalarak güneşin kavurduğu Mezopotamya ovasına yer açar.

dogu-anadolu-gezi-rehberiBölge Fırat ve Dicle nehirleriyle sulanır Fırat  yüzyıllarca roma be Bizans imparatorluklarını doğu sınırını belirlemiştir. Nehirler bugün bölgeyi sulamak suyu ve hidroelektrik enerjine kavuşturmak amacıyla tasarlanan güney doğu Anadolu projesinin can damalarıdır. Sınır bölgesi her zaman kültürlerin kaynaşıp bütünleştiği bir er olmuştur monofizit Hıristiyan Ermeniler ile Süryaniler Ortadoks Rumlar ve daha sonra Ortadoks Rumlar ve daha sonrada Araplar ve Türkler de yan yana yaşamışlar Kürtler ise çok uzun zamandır yüksek yaylalarda yaşayan gelmişlerdir.

Modern ve işlek bir kent olan Gaziantep güneydoğuya açılan kapıdır. Kenti altın sarısı kayısı bahçeleriyle Malatya zirvesindeki heykelleriyle nemrut dağı ve İbrahim in efsanevi doğum yeri olan şanlı Urfa izler Diyarbakır en bazaltları surları Dicle’nin üzerinde yükselerek kuzeydeki  iç yaylalara giden yolu korur Van bir zamanlar gelişmiş bir uygarlık olan Urartu krallığının başkentiydi. Engebeli sınır beldesi Doğubeyazıt ise bağım sız Kürt prenslerinin yurduydu 10 yüzyılda Ermenistan başkenti olan Kars aniye geçiş noktasıdır ve Ruslar ile Türkler arasında pek çok savaşa konu olmuştur. Rus kuvvetleri 1.dünya savaşında ortaçağdan kalma ihtişamlı türbeleri ve dinsel yapılarıyla bir Selçuklu kenti olan ve bölgeyi orta Anadolu ya bağlayan stratejik anayolun başını tutan Erzurum a kadar ulaşmıştı.

DOĞU ANADOLU YU GEZİYORUZ

Yukarı Mezopotamya’nın sıcak ovalarından Ağrı dağının karlı zirvelerine dek uzanan bu bölge daha az gelişmiş ve bozulmuş olduğundan keşfedilmemiş yerlere gitmeyi sevenlere göredir. Bu sınırlar diyari bir adım ötesi Ermenistan olan soğuk ve yalnız kartsan Türkiye İran sınırındaki Doğu beyazıt ilçesine oradan da kısa bir mesafe sonrası Suriye olan işlek çarşı kenti Şanlıurfa ya kadar büyük bir çeşitlilik sergiler bu topraklar uğruna pek çok halk savaşmıştır. Burada ermeni kiliseleriyle Kürt kaleleri Arap evleri Süryani Ortodoks man

atsılarıyla Selçuklu ve Osmanlı camileri Urartu ve roma dönemlerine ait kalıntılar iç içedir. Bölgeye gelmek için en uygun mevsim ilkbahar sonları ve sonbahar başlarıdır.

NASIL GİDİLİR ?

Bölgedeki belli başlı kentler arasında konforlu otobüslerle yolculuk etmek mümkündür. Kent merkezlerinden uzaktaki  yada az gidilen yerler için en iyi seçenek taksi tutmaktır araba kiralama büroları her yerde bulunmaz ve çoğu bölgedeki kötü çukur dolu yollar ve yoğun kamyon trafiği yüzünden araba kullanmak zor olabilir İstanbul ve Ankara ile Erzurum Malatya Gaziantep Diyarbakır ve Van arasında aktarma sız uçak seferleri mevcuttur. Erzurum ile Kars ve Malatya ile Tatvan arasında tren yolculuğu yavaş olsa da eşsiz manzaralar tam bir ödüldü.