Bu yazımızda size deniz, kum ve güneş denildiğinde akıla ilk gelen yer olan Akdeniz’i tanıtacağız. İşte sizler için derlediğimiz Kapadokya ve Orta Anadolu  gezi rehberimiz…

Orta Anadolu ülkenin denize kıyısı olmayan az sayıdaki bölgesinden biridir. Antik Boğazkale ve alaca büyük kentleridir. Ören yerlerinden elde edilen buluntular günümüzde müzelerde sergilense de bir zamanlar bölgede gelişmiş olan uygarlığın zenginliğini hayal edebilmek hiç de zor değildir.

Kappadokia eski pers dilinde güzel atlar diyarı anlamına gelirdi ve roma döneminde kappadia’nın kısrakları öylesine değerleriydi ki bunların satışı üzerinde özel bir vergi uygulanıyordu.

Kappadokia’yı sadece fiziksel özellikleriyle betimlemeye çalışmak bölgenin tamamına hakim olan gizemli atmosfere haksızlık etmek olur hemen göze çarpan peribacaları bölgenin en ünlü ve en karakteristik özelliğidir. Kayaların içine oyulmuş olan yüzlerce kaya kilisesini süsleyen muhteşem freskler burada İS5 yüzyıldan itibaren Hıristiyanlık dininin ne denli güçlü olduğuna dair bir kanıttır.

Orta Anadolu yüzyıllar boyunca devasa orduları ve büyük imparatorlukları beslemiş bölgenin tarihi ve zenginliği her zaman için arazi ve tarımla bağlantılı olmuştur. Bugün turizm bölgenin önemli gelir kaynaklarından biridir ama tahılın yanı sıra üretimi de ülke genelinde büyük bir paya sahiptir.4 Yüzyılda yaşamış bir azizin günlüğünde yerel ürünler arasında şarap da vardır.

En büyük kent olan kayseri çalışkan ama muhafazakar halkının yanı sıra pastırmasıyla da meşhurdur. pitoresk Yeşilırmak kıyılarında kurulmuş olan Amasya ise bölgenin daha ılımlı bir yüzünü sergilemektedir

KAPPADOKİA VE ORTA ANADOLU GEZİYORUZ

Orta Anadolu’nun en muhteşem yeri tüf  kayalarının aşınması sonucu oluşmuş büyüleyici manzarasıyla kappadokia bölgesidir. bu manzaranın üzerinde birde sönmüş bir yanardağ olan Erciyes dağı yükselir.volkanik tortuların verimli kıldığı bu topraklarda üzüm  kayısı kiraz şekerpancarı ve nohut gibi ürünler yetiştirilir.

Boğazkale ve Alacahöyük Anadolu’daki en önemli Hitit yerleşimleridir. Çoğu zaman gözden kaçırılan kayseri ise Selçuklu döneminden pek çok hazineyi barındırır ve mutlaka görülmelidir. Yeşilırmak vadisindeki bozulmamış Amasya kentinde bir zamanlar Pontus kralları hük

üm sürmekteydi bölgenin büyük bir çeşitliliğe sahip olan cazip yerleri halıcıklık ya da Avanos yöresinin çömlekçilik sanatı gibi geleneksel el sanatlarıyla tamamlanır.

NASIL GİDİLİR ?

Kayseri ve Nevşehir e şehirlerarası otobüslerin yanı sıra İstanbul’dan düzenli uçak seferleriyle de ulaşılabilir. Önemli yerlerin çoğu bu merkezlerden 40 60 dakikalık yolculuk mesafesindedir. yollar iyi durumdadır önemli turistik yerler arasında sık minibüs seferleri olsa da bölgeyi arabayla gezmek daha  zevkli olabilir Bazı yerlerde biraz yürümek gerekir. Ülkenin pek çok yerinden otobüs turları da düzenlenir.