KAPPADOKİA’NIN KAYA OLUŞUMLARI

Kappadokia’nın yüzey şekiller 30 milyon yıl önce yanardağ patlamalarının bölgeyi bir kül tabakasıyla kaplamasıyla oluşmuştur. Katılaşarak tüf adı verilen kolay aşınabilir bir malzemeye dönüşen kül tabakasının üstü yer yer sert volkanik kaya katmanlarıyla kaplıdır. Tüf zamanla aşınmış ve Ürgüp civarındaki şapkalı peri bacaları gibi eşsiz oluşumlar meydana gelmiştir.

Kappadokia yaklaşık 300km lik bir alanı kaplar. Çok sayıda turist cezbeden bölgenin Ürgüp ve Göreme ile birlikte Nevşehir civarındaki kısmı bölgeyi dünya çapında üne kavuşturan büyüleyici doğal oluşumları görmek için en iyi yerlerdir.

EROZYON VE İKLİM ETKİSİ

Kappadokia’nın olağandışı yeryüzü şekilleri kısmen su rüzgar ve sıcaklık değişiminin yarattığı erozyon sonucunda oluşmuştur. Yağmur ve akarsular tüfü aşındırıp rüzgarla birlikte gevşek malzemeleri uzağa taşır. Kışın aşırı sıcaklık değişimleri kayaların genleşip büzülmesine ve bunun sonucunda da dağılmasına yol açar.

PERİBACALARI

Aşağıda görülen olağanüstü kaya oluşumları Kappadokia’nın ilk yerlileri

tarafından yeraltında yaşayan perilerin bacaları olduklarını inanıldığından ”peribacaları” adıyla anılır. Bazılarının yüksekliği 40 metreye dek ulaşır

ANADOLU’NUN YANARDAĞLARI

Orta Anadolu’daki volkanik etkinlik bölgenin yer kabuğunu oluşturan tektonik levhalardan ikisinin sınırında yer almasının bir sonucudur. Erciyes Dağı ağır Arap levhasının daha hafif olan Anadolu levhası ile çarpışması sonucunda oluşmuş bir dizi sönmüş yanardağın en büyüğüdür. Çarpışma magmayı yüzeye itmiş ve meydana gelen büyük basınç Erciyes ve Hasan Dağları ile başka dağların patlamasına yol açmıştır. Büyük miktarlarda püsküren kaya ve lavlar Orta Anadolu’nun yüzey şekillerini büyük ölçüde değiştirmiştir. Hititler zirvesi karla kaplı Erciyes Dağı’na yaparlar ve dağı”Harkassos” adıyla anarlardı.

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.

%d blogcu bunu beğendi: