
Bu yazımızda size deniz, kum ve güneş denildiğinde akıla ilk gelen yer olan Akdeniz’i tanıtacağız. İşte sizler için derlediğimiz Karadeniz Gezi Rehberimiz..
Karadeniz bölgesi ülkenin en güzel manzaralı ve kültürel açıdan en bozulmamış bölgelerinden biri olmasıyla yerli ve barındıran bölgenin güzel Amasra ve Sinop limanları tarihi kıya kenti Trabzon ve muhteşem Osmanlı mimarisiyle UNESCO dünya mirası listesine alınmış Safranbolu gibi gizli hazineleri varıdır.
Karadeniz kıyıları uzun süre Rum kültürünün etkisinde kalmıştır bölgenin en büyük kenti olan Trabzon önceleri Bizanslı komnenos ailesi tarafından kurulmuş olan Trabzon Rum imparatorluğunun başkentiydi çok sayıdaki kale kalıntısından da görülebileceği kıyı boyunda Ceneviz ve Venedikliler de faaldi.
Din ve tarihe ilgi duyan gezginler için bölgede görülmeyi bekleyen pek çok Hıristiyan ibadet yeri bulunmaktadır. Trabzon’daki Ayasofya ve Sümela manastırının yanı sıra Artvin bölgesindeki gürcü kiliseleri ve manastırları da görülmeye değer
Burası Türkiye’nin en çok yağış alan bölgesidir ve hava yaz aylarında bile nemlidir. Sahil yolu boyunca uzanan kıyı ovaları yükselerek yerini yemyeşil çay ve fındık bahçelerine bakir ormanlara ve nihayet neredeyse hiç geçit vermeyen doğu Karadeniz sıradağlarına bırakır Çamlıhemşin civarındaki zirveler dünyanın her yerinden doğa yürüyüşcülerini ve dağcıları cezp eder.
Karadenizliler neşeli ve çalışkan insanlardır. Aile işletmeleri yaygındır ve işletme sahipleri arasında Kafkas kökenlerini ve geleneklerini koruyanlar da varıdır. Karadeniz de bol bulunan hamsi bölgenin de simgesi haline gelmiştir. Hamsi’den yapılan yemekler ve mısır ekmeği doğu Kara denize özgü spesiylitelerdir.
KARADENİZİ GEZİYORUZ
İklimi ılıman ve nemli olan Karadeniz bölgesi yılın her mevsiminde gezilmeye uygun olsa da burayı görmek için en güzel zaman dağlar arasındaki vadilerin kır çiçekleriyle kaplandığı ilkbahardır. Kıyı boyunca uzanan dağların yüksek zirveleri zengin çam ormanları yüksek gölleri ve kıyı ovalarına hızla akan ırmaklarıyla bilinir Kuzeydoğuda uzanan Kaçkar dağları her yönüyle bölgeye hakim olan doğu Karadeniz sıradağlarının en yüksek zirveleridir. Dağlık bölgelere kışın bol miktarda kar yağar
Safranbolu ve Sümela manastırı bölgenin en ünlü yerleridir yerli halkın kökleri Osmanlı dönemine kadar uzanan el sanatlarıyla ugraştığı pek çok köy de varıdır. Örneğin Devrek işlemeli ahşap bastonlarıyla meşhurdur.
NASIL GİDİLİR ?
Karadeniz kıyılarını dolaşmanın en iyi yolu arabayla hatta bir arazi aracıyla yolu çıkmaktır bu sayede tali ve toprak yollarda gitmek mümkün olur kıyı boyunca uzanan otoyola sadece gerektiğinde çıkın yoksa görülecek yerlerin çoğunu kaçırırsınız
Samsun ve Trabzon’a İstanbul ve Ankara’dan aktarmasız uçak seferleriyle de ulaşılabilir şehirlerarası otobüslerin günlük seferleri daha sıktır. Aksi halde yerel minibüsler dolmuşlar ya da yayan gitme yollarına başvurulması gerekir yanınıza yürüyüş ayak
kabısı ve yağmurluk bulundurun burada ulaşım imkanları Türkiye’nin diğer yerlerindeki gibi gelmiş ve düzenli değildir. Ancak serüvene düşkünseniz ve vaktiniz varsa bir Karadeniz gezisine büyük zevk verecektir.