Bu yazımızda size deniz, kum ve güneş denildiğinde akıla ilk gelen yer olan Akdeniz’i tanıtacağız. İşte sizler için derlediğimiz Kastamonu Gezi Rehberimiz..

Kastamonu el sanatlarının yanı sıra açık hava etkinlikleriyle de tanınır.Yakındaki Daday çayırları ata binebileceğiniz en güzel yerlerden biridir.Kadınlar tarafından üretilen el baskısı masa örtüleri ve pamuklu ve keten dokunmaların yanı sıra elde örülmüş renkli yün çoraplar ve reçeller de bölgenin meşhur ürünleri arasındadır.

Kastamonu 11.yüzyılda Trabzon’da hüküm süren güçlü Komnenos ailesinin hakimiyeti altındaydı. Kentin adının muhtemelen Castra Comneni’den geldiği sanılmaktadır.

Kent 1459 yılında Osmanlı egemenliğine girdi. Bu civardaki bölgede büyük kısmı ihraç edilmek üzere pirinç demir pamuklu kumaşlar ve tiftik üretimi yapılıyordu.12. yüzyılda Bizanslılar tarafından yapılan Kastamonu Kalesi Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kapsamlı bir onarımdan geçilerek korunmuştu. Kalenin kalıntıları bugün bir yangın gözetleme kulesi ve manzara izleme noktası olarak hizmet vermektedir.

Kastamonu Etnografya Müzesi’nde Bizans ve Rum döneminden kalma ilgi çekici eserler ve 17 .yüzyıl tarım aletleri dikkate değer.İlk katta bir kütüphane ve güzel bir sikke sergisi bulunur.Müze binası ise Atatürk’ün 25 Ağustos 1925 tarihinde Şapka devrimini ilan ettiği konuşması

nı burada yapmasıyla tarihi önem taşır.

Arkeoloji Müzesi’nde Bizans ve Osmanlı dönemlerinden çeşitli parçaların yanı sıra Atatürk’ün 1925 yılında kenti ziyareti anısına düzenlenen bir oda bulunur.

Aşir Efendi Hanı’nın arkasında yokuşun tepesinde yer alan kırk ahşap sütunlu ve taş kapılı Atabey Camisi ve 1353 yılında Çandaroğulları tarafından yaptırılan İbni Neccar Camisi kentin başlıca yenir.